Learning Change

Hieronder vindt u 37 blogs met het topic Learning Change.

Strike! Wat we kunnen leren van performance support op de bowlingbaan

Bijna twee jaar geleden werd het bowlingcentrum in de stad door brand verwoest. Nu komen er op dezelfde plaats maar liefst 24 banen terug. Met automatische puntentelling. Het maken van fouten hierin, vrijwel altijd in mijn voordeel trouwens, kan dus niet meer.

Hulp bij bowlen bestaat al veel langer. De eerste keer bowlen, ik was nog best jong, werd de goot aan beide kanten van de baan opgevuld met een zogenaamde slurf. Daardoor bleef de bal op de baan en kon je altijd punten noteren. Tegenwoordig doen we dat natuurlijk moderner. Er worden hekjes uit de baan getoverd die de goot afsluiten. En de allerkleinsten kunnen de bal van een helling laten rollen, zodat ze deze niet op de baan hoeven te laten stuiteren. Dit vind ik een mooi voorbeeld van Performance Support.

Lees meer

Topics: Learning & Change

Mind the Gap

In 1995 kwam ik voor het eerst in Londen, voor een korte vakantie. In die tijd kocht ik een reisgids en natuurlijk een plattegrond. De plattegrond leidde me door het hectische centrum van de stad. De reisgids vertelde me waar ik de beste pubs en restaurants kon vinden. Bovendien stond van iedere hotspot uitvoerig beschreven wat de openingstijden en toegangsprijzen waren. Achterin de reisgids bevond zich de o-zo handige kaart van de London Underground. Gewapend met gids en plattegrond trokken mijn vrouw en ik de stad door.

Lees meer

Topics: Learning & Change

Weg met 70-20-10!

Charles Jennings ontdekte dat je 10 procent leert door formele training, 20 procent via coaching en feedback en de resterende 70 procent terwijl je aan het werk bent. Er is al veel geschreven over deze bevindingen. ‘De percentages kloppen niet.’ ‘Het onderzoek is te beperkt.’ ‘Het houdt geen rekening met persoonlijke leerstijlen.’ En ga zo maar door. Veel tegenstanders dus, en ik ben er daar een van. Echter om een andere reden. De trend die Jennings signaleerde - het leren op de werkvloer - verdient namelijk de aandacht, niet zozeer de percentages.

Lees meer

Topics: Learning & Change

Veel succes met je training!

Iedereen kent hem. Het rode bolletje dat aangeeft hoeveel mail er ongelezen in je mailbox zit. Meestal zie je het gedurende de dag alleen maar oplopen. En het maakt niet uit waar je kijkt. Het bolletje is overal: op je telefoon, tablet, laptop en sinds de komst van Smart Watches zelfs op je horloge.

Lees meer

Topics: Learning & Change

Leren zonder training voorkomt vergeetcurve

De hoop van opleiders is dat deelnemers aan een training zich maanden later de leerstof nog zullen herinneren. Dat de kennisoverdracht zelfs tot gedragsverandering leidt en de deelnemers daardoor beter gaan presteren. Een naïeve gedachte. De Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus (1850-1909) ontdekte al in 1885 dat we een maand na het volgen van een training nog maar twintig procent van de opgedane kennis kunnen reproduceren.

Lees meer

Topics: Learning & Change

Het einde van de hogeschool?

Afgelopen jaar las ik regelmatig over faillissementen in de retail. Op de lijst van berichten die voorbij kwamen staan onder andere MS Mode, Mitra, McGregor, Scheer & Foppen, La Ligna, Paradigit en Foto Klein. Sommigen daarvan hebben, al dan niet in afgeslankte vorm, een doorstart gemaakt. Het rijtje van 2015 is misschien nog wel indrukwekkender, omdat daar ook V&D in staat. Feit is dat het aanzien van winkelstraten ingrijpend veranderd is.

Lees meer

Topics: Learning & Change

Verhuizen naar de cloud: Vergeet je gebruikers niet!

Bij de bedrijven waar ik kom hoor ik medewerkers steeds vaker vol verwachting over een aankomende verhuizing praten. Normaal gesproken struikel je dan over de verhuisdozen in de gang en zit op alles een sticker geplakt. Is iedereen nieuwsgierig naar de nieuwe werkplek en het nieuwe koffiezetapparaat. Toch zie ik tegenwoordig steeds minder verhuisdozen staan. Deze verhuizingen zijn namelijk heel anders: de bedrijven in kwestie verhuizen namelijk naar de cloud.

Lees meer

Topics: Learning & Change

Weg met de traditionele e-learning: 5 voorwaarden voor microlearning

Heb je net een interessante opleiding gevonden die voldoet aan je wensen en tegen een redelijke prijs, blijkt dat die het komende halfjaar niet wordt aangeboden. Het overkwam mij toen ik voor een collega een geschikte opleiding zocht. Gelukkig is er dan e-learning. Ideaal voor een situatie als deze.

Lees meer

Topics: Learning & Change

Uit de oude doos: "ERP training stinks"

Af en toe houd ik grote schoonmaak in mijn archief dat inmiddels uitdijt van de vaste schijf op mijn computer naar servers in de Cloud. Ik kom dan allerlei interessante zaken tegen en bezwijk voor de verleiding om die meteen te gaan bekijken. Daardoor gooi ik uiteindelijk nauwelijks iets weg maar heb ik wel alles een nieuwe rangschikking gegeven. Herkent u dat? 

Lees meer

Topics: Learning & Change

Fout is zo slecht nog niet!

 “Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.” (Albert Einstein)

Lees meer

Topics: Learning & Change